Moderatledda Solna stad har hittills satsat drygt 227 miljoner kronor i ett gigantiskt Arena-bygge – ett kostsamt riskprojekt som hemmalaget – AIK Fotboll, inte ens vill ha: Det är för dyrt och stort.
– Det här är inte kärnverksamhet för en kommun, säger oppositionsrådet Johanna Graf.

– Ett sådant här jättelikt
kommersiellt riskprojekt måste kunna stå på egna ben – det är ingenting som en kommun ska gå in i. Och det brukar normalt sett vara en moderat synpunkt, säger hon.
Men det märkliga är inte bara att moderatledda Solna kommun vill deläga och driva en gigantisk arena.
– Jag tyckte det var jättemärkligt att Peab fick uppdraget att som totalentreprenör bygga Swedbank Arena utan en offentlig upphandling när kommunen var med och delfinansierade, säger Johanna Graf.

Svaret hon fick var
att offentlig upphandling inte krävdes eftersom kommunen var minoritetsägare i det bolag – Arenabolaget i Solna – som gav Peab byggkontraktet värt 2,2 miljarder kronor.
Samtidigt fick Peab uppdraget att bygga två broar över järnvägen i Solna, samt anlägga vägar och annan infrastruktur i anslutning till Swedbank Arena. Kontraktssumman uppgick till ytterligare cirka 1 miljard kronor.

Beställare av infrastrukturprojekten
var Råsta Projektutveckling AB. Bolaget ägs till 25 procent av Solna Stad. Resterande 75 procent ägs till lika delar av det statliga fastighetsbolaget Jernhusen samt Paulsson-brödernas bolag Fabege och Peab.
I varken Arenabolaget i Solna eller Råsta-bolaget äger statliga och kommunala aktörer tillsammans mer än 50 procent.

– Eftersom det statliga
och kommunala ägandet inte går över 50 procent kommer de runt lagen om offentlig upphandling. Men nu har de lagt sig på som mest 50 procent vilket innebär att Peab slipper konkurrera om byggprojekten, säger Pär Cronhult, chefjurist vid den privata expertgruppen Konkurrenskommissionen.
– Hade Solna stad och Jernhusen ägt 51 procent hade det kunnat komma krav på det, säger han.

Men arenaprojektets
bolagsbildning har en annan fördel för aktörerna i Arena-projektet. De inblandade slipper bry sig om öppenhet och offentliga handlingar som kommuner normalt har en skyldighet att upprätta.
Det fick oppositionsrådet Johanna Graf erfara.

– Det ryktades i media
att arenabygget skulle bli dyrare än planerat. Jag ställde frågor, men då säger de att avtalen inte medger att vi talar om hur det står till med ekonomin, säger hon.
Mannen som lade fram förslaget om avtal och arenaprojektets bolagsbildning för Solnas kommunstyrelse var dåvarande stadsdirektör Sune Reinholds. Han fick sedermera avgå efter mutmisstankar.

Sune Reinholds fick
25 000 kronor i månaden i ersättning från Arenabolagen – utöver sina ordinarie stadsdirektörslön.
Sommaren 2007 diskuterades Reinholds ersättning på ett inofficiellt möte i samband med tennisveckan i Båstad. Inga mötesanteckningar fördes.

Hösten 2007 bildade
Sune Reinhold ett konsultbolag dit ersättningen – totalt någonstans mellan 600 000 och 800 000 – fördes, enligt tidningen Dagens Samhälle. Senare samma höst lade Sune Reinholds fram förslagen om bolagsbildning för kommunens högsta ledning.
– Sune Reinhold framhöll hur viktigt det var att den här affären gick i lås nu och att den inte fördröjdes, säger Johanna Graf.
– Han gjorde precis det han hade fått betalt för – vara en dörröppnare för Paulsson-bolagen.

Nu har sex personer
– däribland åtminstone en företrädare för Peabs systerbolag Fabege – blivit slutdelgivna misstanke om grov bestickning och grovt mutbrott. Det är oklart om någon företrädare för Peab delgivits.
Och Paulsson-brödernas mycket nära samarbete med Solna kommun är inte unikt.
– I Södertälje har du samma sak – där har Peab bildat byggbolag med Södertälje kommun. Det är ett typiskt Peab-koncept att krypa under skinnet på kommunerna genom att göra dem lite ”medskyldiga” i Peabs projekt, säger Per Cronhult.

Det gemensamma byggbolaget
, som bildades 2009, heter Telge Peab. Företaget ägs till 49 procent av kommunala bolaget Telge och till 51 procent av Peab.
Enligt det kommunala bolagets hemsida är det lovvärda målet med det gemensamägda bolaget att ge arbetslösa jobb samtidigt som företaget bygger bostäder i Södertälje ”på marknadsmässiga villkor”.

Lars Pyk på Telge AB
förklarar hur det kommer sig att Telge Peab kan köpa tjänster av Peab utan att göra en offentlig upphandling:
– Eftersom Peab är majoritetsägare till Telge Peab är inte de offentliga upphandlingsreglerna, LOU, tillämpliga för bolaget, säger han.