Ryggdunkande och även ryggkliande är inget ovanligt inom vare sig bygg-, fastighets- eller fotbollsbranschen. Så att en kommunal tjänsteman fått en rejäl finansiell klapp på axeln i samband med byggandet av svensk fotbolls nationalarena, Swedbank Arena, borde kanske inte förvåna
Att det även är Erik Paulsson, som har ett stort inflytande i Peab och Fabege, vilka är huvudägare i Arenabolaget, som har dragits in i detta förvånar åtminstone inte de i bygg- och fastighetsbranschen som länge kritiserat Peab för att deras affärsmodell bygger allt för mycket på att knyta nära band till kommunala beslutsfattare och tjänstemän.
Men man behöver inte gräva allt för djupt i minnet för att inse att det inte finns många, (nämn något), större svensk byggföretag som är historiskt fritt från skuld när det gäller ekonomiska oegentligheter, från större karteller till mindre gentjänster. Gör man en internationell utblick hör byggbranschen heller inte till den mest topprankade vad gäller att visa upp rena händer.
Byggbranschen är också bättre på relationsbyggande än på att vara effektiva byggare, där branschen ständigt ligger i botten när det gäller produktivitetsutvecklingen, vilket är ett stort samhällsbekymmer. Men då värdeskapande inom bygg- och fastighetsbranschen i mycket handlar om projektutveckling, där kommunerna har ett stort inflytande vad gäller planfrågor, infrastrukturbyggnad m m, så är frestelsen stor att hitta de ”incitament” som kan driva de kommunala beslutsprocesserna såväl snabbare som åt rätt håll.
Att Peabs VD Mats Paulsson tycker att det är ”fullt normalt” att Solnas förre stadsdirektör Sune Reinhold får ersättning vid sidan av sin kommunala lön från dem som driver projektet säger en del om det rådandet samhällsklimatet.
För det finns ett tryck på kommuner att agera företagsmässigt och inte minst företagsvänligt. Att kommuner konkurrerar sinsemellan om attraktiva projekt, som skapar arbetstillfällen och skatteintäkter, förstärker naturligtvis denna symbios med just byggbranschen ytterligare. Säg den kommun som inte planerar eller planerat för ett större externhandelsområde och som inte skulle göra ”allt” för att locka till sig ett blågult jätteprojekt som ett IKEA-varuhus eller för den delen en nationalarena.
Att det i denna gråzon mellan kommunala och företagsekonomiska beslut också finns stora intressekonflikter och risk för stora förmögenhetsöverföringar är tyvärr något som gärna mörkas och tystas ner av de inblandade, men som behöver en skarpare ljussättning.
Per Lindvall
Naturturism? En oas för kropp och själ? Se Ölands särart som en tillgång? Eller: Skräpturism? Tingel tangel? Krims krams? Sönderbyggda stränder? Spökbyar tio månader om året? Välkomna till SOL-bloggen!
lördag 16 april 2011
Bygg- och ryggdunkskultur (saxat ur E24 Näringsliv)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Bloggarkiv
-
▼
2011
(116)
-
▼
april
(18)
- Lisbeths svammlartunga i fokus, ännu en gång!
- Även Du, ÖB! Faktaförvrängare, brandstiftare! Lisb...
- "Det rätta budskapet"?
- Kanske en titt i bokföringen kunde friska upp minn...
- Svartarbetande Hells Angels i uppdrag av PEAB! Sna...
- Den representativa demokratin i aktion i Borgholms...
- Många sunda tankar
- Peabs fulknep slår ut konkurrensen (saxat ur E24 N...
- Bygg- och ryggdunkskultur (saxat ur E24 Näringsliv)
- En bra insändare i ÖB som jag missat! Kommentaren ...
- Alliansens gråa höst! Centerman gör egen naturinve...
- Åtta Åreresenärer åtalas (Barometern)
- Åtta Åreresenärer åtalas (Ölandsbladet)
- Ironi, parodi eller vision? Hursomhelst, skrämmand...
- Tråkigt! En högklassig tradition bara försvinner.....
- Så här var min reaktion och reservation som MBN-le...
- Sanslöst!
-
▼
april
(18)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar