torsdag 3 mars 2011

Saxat på nätet. Gotland tänker till.

Vi har råd med äldre

En kombination av rättvisa statsskatter, förebyggande folkhälsoarbete och aktiv näringspolitik kan klara ekonomin för fler äldre på ön
.

Andelen äldre kommer att öka ännu mer på Gotland. Om 20 år måste varje arbetsför gotlänning försörja 2,6 personer. Hur ska vi klara det skrev GT om och igår Eva Bofride. För att gotlänningarna ska klara det, krävs fler gotlänningar som tjänar mer och betalar mer i skatt och att regionen kan minska sina utgifter. Och så kan man höja kommunalskatten.
Det är de åtgärder som våra beslutsfattare på Gotland kan vidta för att klara ekonomin när det blir fler äldre på Gotland. Jag tror inte det är någon bra idé att höja kommunalskatten. Däremot tror jag det är fullt möjligt att höja statsskatter, som har den fördelen att de är skatt efter bärkraft. Kan vi dessutom hitta ett sätt att beskatta, så vi inte i första hand beskattar arbete, utan kapitalinkomster och fastigheter, miljöförstörelse och klimathotande verksamhet, så blir statsskatterna också drivkrafter till det vi anser positivt.
Moderatregeringen har sänkt skatter med drygt 100 miljarder kronor på fem år. Det som fattas för att klara kostnaden för det ökande antalet äldre är cirka 200 miljarder kronor fram till 2030. Visst skulle det vara fullt möjligt att ändra och höja statsskatter på 200 miljarder kronor till dess. Då skulle välfärden och omsorgen bli jämnt fördelad över landet.
Sedan måste regionpolitikerna på Gotland jobba hårt med det Hanna Westerén (S) nämner, nämligen att jobba förebyggande med folkhälsan, gotlänningars sociala situation och ett utbildningssystem som gör att alla som kan jobba, kan få de jobb som efterfrågas. Jag håller med Eva Bofride om att det är mycket kvar att göra för att förbättra företagsklimatet. Särskilt efter de förlorade borgerliga åren med en kommunledning utan egen vilja, ambition och verktyg för en aktiv näringspolitik, som ger fler nya jobb på Gotland.
Nu måste Åke Svensson (S) och hans regionledning ta skarpa grepp för att på olika och intensiva sätt stimulera näringslivet på ön, så nya jobb skapas. Och att så många om möjligt flyttar till Gotland. Redan nu bor sannolikt 5 000 på ön större delen av året, utan att vara skrivna här. Och i Stockholms finns 2000 potentiella gotlänningar. Utmaningen finns där och den är inte omöjlig att klara.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv